טודלרס

פילוסופיה סטואית

למה כדאי כך כך לאמץ חשיבה סטואית כדרך חיים

התינוק מתעורר חמש פעמים בלילה ? כל שבוע הילד חוזר משלשל ? בן השבע עם בעיות התנהגות קשות ? הבוס בעבודה מלחיץ ומדבר לא יפה ? חזרתם הביתה והכלב השתין בכל הבית ? איך אתם בוחרים לקבל את המציאות , האם בשלווה או בסערת רגשות ?  האסכולה הסטואית נוסדה בשנת 300 לפני הספירה על ידי אדם שנקרא זנון שנולד בקיטון שבקפריסין. הוא החל להקדיש את חייו ללימודי פילוסופיה לאחר שספינתו שקעה  והוא איבד את כל כספו. הנחיות היסוד שלו, מתוך ניסיונו האישה, הייתה שכדאי לקבל את גזרות הגורל ולקבלם בשלוות נפש. על פי התיאוריה שפיתח אדם צריך להתייחס גם למצבים חיובים וגם לשליליים בשיוויון נפש (מתוך שלווה סטואית). אין טעם לשקוע בעצב עמוק מאסונות ומשברים וגם אין טעם לשמוח יתר על מידה מהצלחות ושמחות שכן כל אלו הינם בני חלוף. גורל האדם מזמן לו מצבים חיובים ושליליים כאחד. חשיבה סטואית מבוססת על שיקולים רציונאלים לפיכם גם במצבי צער וכעס וגם במצבי אושר ושמחה עדיף לפעול מתוך שלוות נפש, שליטה עצמית ולא מתוך רגשות סוערים. הנחת יסוד נוספת היא שהעולם הינו מציאות דטרמיניסטית. אדם אינו קובע איך יראו חייו ולא יכול להשפיע על גורלו. חופש הבחירה שלו מוגבלת ולכן עדיף שיבחר לפעול בתבונה, איפוק, מתוך כיבוש יצריו ודבקות במטרה. הנחת יסוד נוספת היא שאם פועל כך האדם הוא יכול לחוש שלווה סטואית היות ועושה את הדבר הכי טוב שיכול מתוך הנסיבות הקיימות. כך הוא גם חי בהרמוניה עם העולם שתומך בחובו אסונות, משברים , שמחות והצלחות.

לסיכום, איננו יכולים לשנות את המשברים והקשיים שידפקו על דלתנו אך אנחנו יכולים לבחור לקבל את מציאות זאת בהשלמה ושביעות רצון או לחלופין בסערת רגשות. אם נתייחס למציאות קשה מתוך תבונה ועשייה המוסרית הטובה ביותר שנוכל לעשות, גורלנו יהיה מאושר.  מה שחשוב לפי החשיבה הסטואית היא לא המעשים וההישגים אלא היחס הפנימי לאלו. התורה טוענת שאושר אינו תלוי בנסיבות של גזע, מעמד חברתי, הצלחות או כישלונות  אלא בכוחות הפנימיים שעוזרים לו להבין את המציאות ולפעול מתוך שליטה, תבונה, צדק, מתינות ומוסריות.

פילוסופיה סטואית בציטוט – "אל תבקש שהדברים יתרחשו כפי שאתה רוצה, אלא בקש שהם יקרו כפי שהם קורים ושתצלח דרכך" – אפיקטטוס (פילוסוף סטואי)